100 Facts : Indian Rivers (Kerala PSC University Assistant Exam Topic)

0
5586

INDIAN RIVERS

(100 Questions based on Indian Rivers. Helpful to various examination. Mainly focused on Kerala PSC University Assistant Examination

1. Which are the major Himalayan rivers? Answer : Indus, Ganga, Brahmaputra
2. Which is the Westernmost river system in Indian sub continent? Answer : Indus
3. In Tibet Indus is called as Answer : Singi Khamban (Lions Mouth)
4. Which is the only Indian city that situated on the Bank of Indus? Answer : Leh(Jammu and Kashmir)
5. Which is the longest among the Himalayan rivers? Answer : Indus
6. The Indus river merges into Arabian sea at which place? Answer :Karachi(Pakistan)
7. The Indus river agreement was signed between India and Pakistan on Answer : 19th September 1960
8. Which is the source region of Indus river? Answer : Bokharchu glacier
9. How much length of Indus river from origin to its outfall? Answer : 2880Km
10. Length of Indus in India Answer : 709
11. Which Indian river which form deep gorges? Answer : Indus
12. The river known as the “life line of Pakistan”? Answer : Indus
13. National river of Pakistan? Answer : Indus
14. The only west flowing Himalayan river? Answer : Indus
15. Which river mostly mentioned in Rig Veda? Answer : Indus
16. Mohanjodara is situated on the bank of which river? Answer : Indus
17. The largest dam constructed across the river Indus? Answer : Tarbela(Pakistan)
18. The main tributaries of Indus? Answer : Jhelum, Chenab, Ravi, Beas, Sutlej
19. The state know as ‘Land of five rivers’? Answer : Punjab
20. Which is the southern most tributary of Indus? Answer : Sutlej
21. The longest tributary of Indus in India? Answer : Sutlej
22. The Sutlej originates from which place? Answer : Rakas Lake in Tibet
23. The only tributary of Indus which originates from Tibet? Answer : Sutlej
24. The tributary of Indus which enters India through Shipkila pass? Answer : Sutlej
25. The river originates near Rohtang pass? Answer : Beas
26. The river which originates from Bara-lacha-la pass? Answer : Chenab
27. The dam which has been constructed across the Sutlej river? Answer : Bhakranangal
28. The river flows through Kashmir valley? Answer : Jhelum

29. Srinagar is situated on the bank of river ? Answer : Jhelum
30. Which river flows into Wular lake in Kashmir? Answer : Jhelum
31. The largest tributary of Jhelum river? Answer : Kishanganga
32. The largest tributary of Indus river? Answer : Chenab
33. The Buglihar dam located in the river? Answer : Chenab
34. Smallest tributary of Indus river ? Answer : Beas
35. The river also known as Arjikuja in Vedas? Answer : Beas
36. The only tributary of Indus, which flows fully in India? Answer : Beas
37. Pong dam is built across in which river? Answer : Beas
38. The river Ravi originates from which place? Answer : Kullu hills near Rohtang pass(Himachal Pradesh)
39. River which is known as ‘River of Lahore’? Answer : Ravi
40. Harappa, the Indus valley civilisation centre is on the bank of which river? Answer : Ravi
41. The largest river basin in India? Answer : The Ganga basin
42. The National river of India ? Answer : Ganga
43. In which date Ganga was declared as National river? Answer : 4th November 2008
44. The source region of river Ganga? Answer : Gangotri
45. The most dangerous river in India ? Answer : Kosi
46. The river known as ‘sorrow of India’? Answer : Kosi
47. The first non-human entities in India to be granted the same legal rights as people? Answer : River Ganga and Yamuna
48. World’s first non-human entity to be granted the same legal rights as people? Answer : River Whanganui
49. The name of Ganga in its source region? Answer : Bhagirathi
50. Alakananda originates from which place? Answer : Alakapuri

51. Ganga river enters into North Indian plain at which place? Answer : Haridwar
52. The sate in which Ganga flows maximum distance? Answer : Uttar Pradesh(1450)
53. The India river with maximum number of tributaries? Answer : Ganga
54. The largest tributary of Ganga? Answer : Yamuna
55. The Yamuna originates from Answer : Yamunotri glacier
56. Total length of Yamuna Answer : 1376 Km
57. The river which is known as Kalindi? Answer : Yamuna
58. The place where Yamuna joins with the Ganga? Answer : Prayag (Allahabad)
59. The meeting place of the rivers Ganga, Yamuna and Saraswati? Answer : Triveni
60. The cities Delhi and Agra are situated on the banks of which river? Answer : Yamuna
61. The largest southern most tributary of Ganga ? Answer : Son
62. The major tributary of Ganga which originates from peninsular plateau region ? Answer : Son
63. The tributary of Ganga which originates from Amarkantak plateau? Answer : Son
64. The main tributary of river son? Answer : Rihand
65. Pataliputra is on the banks of the river? Answer : Son
66. Holy city of Ujjain is situated on the right bank of which river? Answer : Kshipra
67. The most dangerous river in India? Answer : Kosi
68. The multipurpose river valley project of India and Nepal ?Answer : Kosi project
69. Which river flows through Jim Corbet national park? Answer : Ramganga
70. The river which is knows as Narayani river in Nepal? Answer : Gandaki river
71. The river which makes India’s eastern boundary with Nepal? Answer : Kali river
72. The Mahakali river treaty singed between Answer : India and Nepal
73. The Indian river which flows only in the Monsoon season? Answer : Ghaggar –hakra
74. The National park situated near the river Gandhaki? Answer : Valmiki National park
75. Farakka Barrage Dam is located in which state? Answer : West Bengal

76. In which year Farakka Barrage was constructed? Answer : 1975
77. India’s longest river bridge? Answer : Dhola—sadiya Bridge
78. Dhola-Sadiya bridge was situated in which state? Answer : Assam
79. India’s second longest river bridge? Answer : Mahatma Gandhi sethu
80. Mahatma Gandhi sethu bridge situated in which river? Answer : Ganga
81. The western most distributary of Ganga? Answer : Bhagirathi, Hoogly
82. The river with highest tidal bore in India? Answer : Hooghly
83. The name by which Ganga flows through Bangladesh? Answer : Padma
84. The river known as “Keertinasini” in Bangladesh? Answer : Ganga
85. In the Tibet, Brahmaputra knows by the name? Answer : Tsang po
86. In Bangladesh , Brahmaputra knows by the name Answer : Jamuna
87. In Arunachal Pradesh,Brahmaputra know by the name Answer : Dihang
88. In Assam , Brahmaputra is known by the name Answer : Dibang
89. The pass that separates the source of Brahmaputra from the Manasarovar lake? Answer : Mariam La pass
90. The place where Brahmaputra enters India ? Answer : Sadiya(Arunachal Pradesh)
91. Indian river which male name? Answer : Brahmaputra
92. Which is the least polluted Himalayan river? Answer : Brahmaputra
93. Which is the faster river in India? Answer : Teesta/Tista
94. Which is the largest tributory of Brahmaputra ? Answer : Subanasari
95. The India river which occupies maximum volume of water ? Answer : Brahmaputra
96. The river which is known as “Red River”? Answer : Brahmaputra
97. The river Brahmaputra empties into? Answer : Bay of Bengal
98. The largest delta in the world ? Answer : Sunderbans delta

99. The rivers forming Sunderbans delta? Answer : Ganga, Brahmaputra
100. Which river flows from Bhutan to India? Answer : Manas river

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.